Υπογοναδισμός
Τί είναι ο υπογοναδισμός;
Ο υπογοναδισμός χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης από τους όρχεις, η οποία οδηγεί σε κλινικές επιπτώσεις στην υγεία του άνδρα.
Το αρχικό υλικό για τη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης στον όρχι είναι η χοληστερόλη. Η δράση της τεστοστερόνης στον άνδρα αρχίζει από την εμβρυική ζωή με αποτέλεσμα την αρρενοποίηση του εμβρύου. Αργότερα, κατά την εφηβεία η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (μέγεθος πέους, βράγχος φωνής, τριχοφυΐα) καθώς επίσης και για τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και τη σπερματογένεση – γονιμότητα.
Η τεστοστερόνη σε ποσοστό άνω του 90% παράγεται από τους όρχεις , ενώ η υπόλοιπη παράγεται από τα επινεφρίδια.
Ο υπογοναδισμός διακρίνεται σε:
- Πρωτοπαθή (η αιτία είναι βλάβη στους όρχεις η οποία προκαλεί μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης)
- Δευτεροπαθή (υπάρχει βλάβη στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση του εγκεφάλου), με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο άξονας υποθάλαμος – υπόφυση – όρχεις και να προκαλείται μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης.
- Υπογοναδισμός «όψιμης» ηλικίας: (με την πάροδο της ηλικίας παρατηρείται μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα με σειρά κλινικών φαινομένων όπως:
- Ελάττωση της libido (σεξουαλική επιθυμία)
- Στυτική δυσλειτουργία
- Εύκολη κόπωση
- Διαταραχές ύπνου
- Απώλεια οστικής μάζας
- Κατάθλιψη
- Εξάψεις
- Μείωση μυϊκής μάζας
- Αύξηση σπλαχνικού λίπους
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ ΩΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΔΡΟΛΟΓΟ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΕΞΕΧΟΝΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΥ ΜΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ.
Ποιά είναι η θεραπεία του υπογοναδισμού;
Η θεραπεία του υπογοναδισμού πραγματοποιείται με χορήγηση τεστοστερόνης. Η υποκατάσταση τεστοστερόνης πρέπει να γίνεται μόνον σε άνδρες στους οποίους έχουν διαπιστωθεί χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό. Η απλή κλινική υποψία, όπως αυτή τίθεται με την ύπαρξη σημείων και συμπτωμάτων υπογοναδισμού, δεν αποτελεί ένδειξη υποκατάστασης.
Η υποκατάσταση είναι εξίσου αποτελεσματική ανεξάρτητα αν η έλλειψη τεστοστερόνης οφείλεται σε πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπογοναδισμό.
Η τεστοστερόνη κυκλοφορεί στο εμπόριο σε διάφορες μορφές ( χάπια από το στόμα, γέλες, ενδομυϊκές ενέσεις, αυτοκόλλητα patch).
Ο ειδικός ανδρολόγος είναι ο αρμόδιος που θα αποφασίσει τη μορφή χορήγησης της τεστοστερόνης για να επιτευχθεί ο στόχος της θεραπείας που είναι η αποκατάσταση της τεστοστερόνης στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με τεστοστερόνη περιλαμβάνουν:
- ηπατοξικότητα
- πολυερυθραιμία
- επιδείνωση των αποφρακτικών συμπτωμάτων σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη
- επιδείνωση του συνδρόμου άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου
- διαταραχές του θυμικού
ΑΝΤΕΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ αποτελούν:
- ο καρκίνος του προστάτη
- ο καρκίνος του μαστού
- το σύνδρομο άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου (sleep apnea syndrome)
- η απόφραξη του προστάτη