Σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η σπερματέγχυση είναι η τοποθέτηση σπέρματος μετά από κατάλληλη επεξεργασία, στην ενδομήτρια κοιλότητα με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα.

Εκτός από την ενδομήτρια σπερματέγχυση σε ειδικές περιπτώσει εφαρμόζεται η ενδοσαλπιγγική μέθοδος.

Ενδείξεις

  • Αδυναμία κολπικής εκσπερμάτισης
  • Ολιγοασθενοσπερμία (απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κινητών σπερματοζωαρίων μετά από επεξεργασία άνω των 2 επί 106.
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • Σπέρμα δότη σε καταστάσεις αζωοσπερμίας
  • Διαταραχές ωοθυληκτορρηξίας της γυναίκας
  • Ενδομητρίωση
  • Παθολογία του τραχήλου της μήτρας
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΜΕ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ FSH ΚΑΙ Ε2 ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

 

Τεχνική

Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται είτε σε φυσικό κύκλο, είτε μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με φάρμακα που χορηγούνται στη γυναίκα (κιτρική, κλομιφαίνη, γοναδοτροπίνες).

Το σπέρμα συλλέγεται 1-2 ώρες πριν την σπερματέγχυση και αφού γίνει κατάλληλη επεξεργασία μεταφέρεται σε ειδικό καθετήρα στο χώρο σπερματέγχυσης.

Το σπέρμα εισάγεται στη μήτρα με ειδικό ατραυματικό καθετήρα αφού προηγηθεί επεξεργασία και εμπλουτισμός με ειδικό υλικό. Μετά την έγχυση του σπέρματος η γυναίκα παραμένει στη θέση της για 10 λεπτά. Η παραπάνω διαδικασία δεν απαιτεί αναισθησία.

Η είσοδος του καθετήρα και η έγχυση του σπέρματος μπορεί να γίνει με τη βοήθεια υπερηχογραφίας.

 

Αποτελεσματικότητα

Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από την παθολογία κάθε ζευγαριού και κυμαίνεται από 11% – 24% ανά προσπάθεια.

Οι παράμετροι από τις οποίες εξαρτώνται τα ποσοστά επιτυχίας είναι η ηλικία της γυναίκας, ο συνολικός αριθμός των κινητών σπερματοζωαρίων, ο αριθμός των ωαρίων που παράγονται σε κάθε πρόκληση ωορρηξίας, η σωστή επιλογή των ασθενών κ.λπ.

Τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται μετά τα 40 έτη της γυναίκας. Ο ελάχιστος αριθμός προσπαθειών που μπορεί να κάνει κάθε ζευγάρι είναι 3 και ο μέγιστος 6.

Οι περισσότερες κυήσεις προκύπτουν στις 3 πρώτες προσπάθειες. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ 4 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗΣ.

Η ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ.