σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπογονιμότητα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & Υπογονιμότητα

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σωματικών υγρών. Ο πιο συνήθης τρόπος μετάδοσής τους είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αλλά μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του αίματος με την χρήση κάποιου μολυσμένου αντικειμένου ή και από την μητέρα στο έμβρυο.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να εκδηλωθούν με την μορφή δερματικών εξανθημάτων, με εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, με δυσάρεστη οσμή στην περιοχή, με επώδυνη ούρηση, ενώ σε όρισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν κάποιο σύμπτωμα. Ωστόσο, αυτές οι ασθένειες πρέπει να αντιμετωπίζονται, διότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και υπογονιμότητα

Οι τύποι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι πολλοί, αλλά οι πιο γνωστοί είναι:

  • Η γονόρροια
  • Η ηπατίτιδα τύπου B και C
  • Ο ιός HIV
  • Τα χλαμύδια
  • Η σύφιλη

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αν δεν θεραπευτούν μπορούν να δημιουργήσουν χρόνια προβλήματα στην υγεία των ασθενών και σχετίζονται με τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας. Πιο συγκεκριμένα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που συνδέονται άμεσα με την υπογονιμότητα είναι:

  • Η γονόρροια μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων και η θεραπεία επιτυγχάνεται με αντιβιοτικά, αλλά είναι δύσκολη. Αυτή η νόσος μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές και να παρεμποδίσει τον κύκλο παραγωγής του σπέρματος, οδηγώντας σε υπογονιμότητα.
  • Η ηπατίτιδα από την άλλη, εντοπίζεται κι αυτή με την βοήθεια αιματολογικών εξετάσεων. Για το συγκεκριμένο νόσημα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και σε περιπτώσεις χρόνιας λοίμωξης η αντιική φαρμακευτική αγωγή και η υποστηρικτική φροντίδα είναι απαραίτητες. Η ηπατίτιδα τύπου B σχετίζεται με την μειωμένη γονιμότητα στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει, καθώς η κινητικότητα του σπέρματος είναι χαμηλή, όπως και ο ρυθμός γονιμοποίησής του. Οι άνδρες ασθενείς που πάσχουν χρόνια από αυτή τη νόσο, χαρακτηρίζονται από σημαντική μείωση στον όγκο του σπέρματός τους, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά και από την ανώμαλη μορφολογία του.
  • Ο ιός HIV ή αλλιώς AIDS, μπορεί να εντοπιστεί με ειδικές εξετάσεις αίματος. Το νόσημα αυτό είναι χρόνιο και δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Στις μέρες μας όμως, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Οι άνδρες που πάσχουν από HIV χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που οδηγεί σε ανδρική υπογονιμότητα.
  • Τα χλαμύδια, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτή η νόσος εντοπίζεται με εξετάσεις ούρων και τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της ουρολοίμωξης. Το αίσθημα καύσου, οι εκκρίσεις από πέος, η ευαισθησία και το πρήξιμο στους όρχεις είναι τα πιο κοινά συμπτώματα, ενώ η θεραπεία επιτυγχάνεται με την βοήθεια αντιβιοτικών. Τα χλαμύδια προκαλούν ουλές και μόνιμα μπλοκαρίσματα στα κύτταρα που βοηθούν στην παραγωγή σπέρματος, καθιστώντας σε ορισμένες περιπτώσεις το σπέρμα ακίνητο.
  • Τέλος, η σύφιλη είναι μια νόσος που εντοπίζεται με τεστ αντισωμάτων και η θεραπεία της γίνεται με την χρήση πενικιλίνης. Η σύφιλη σχετίζεται άμεσα με την ανδρική υπογονιμότητα, ειδικά όταν παρατηρείται στους όρχεις. Αυτό το νόσημα φράζει την επιδιδυμίδα, το σημείο δηλαδή που ενώνει τους όρχεις με τον σπερματικό πόρο. Επίσης, η μακροχρόνια λοίμωξη από σύφιλη μπορεί να προκαλέσει ουλώδεις βλάβες.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως οι παθολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στο αναπαραγωγικό σύστημα, λόγω των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην γονιμότητα του άνδρα. Ο Δρ. Χρήστος Τσαλίκης είναι Ουρολόγος – Ανδρολόγος εξειδικευμένος στην ανδρική υπογονιμότητα και μπορεί να συμβάλει στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των αιτιών που την προκαλούν.