παθήσεις πέους

Πέντε Κοινές Παθήσεις Πέους

Οι παθήσεις του πέους είναι ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν το πέος, δηλαδή το ανδρικό αναπαραγωγικό όργανο. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία, την εμφάνιση και την αίσθηση του πέους, ενώ παράλληλα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, ορμονικών, μολυσματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

 

Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια από τις πιο κοινές παθήσεις του πέους και αφορά την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς στύσης κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει την λήψη λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού που θα εκτιμήσει ο ανδρολόγος. Επίσης, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και φυσική εξέταση, για να εκτιμηθούν διάφοροι παράμετροι αλλά και για να ελεγχθεί η ύπαρξη παθολογικών καταστάσεων. Τέλος, ο βασικός έλεγχος θα ολοκληρωθεί με την λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις. Ως προς την θεραπεία, αυτή εξαρτάται από το κάθε περιστατικό και τον παράγοντα που προκαλεί την στυτική δυσλειτουργία.

 

Νόσος Peyronie

Η νόσος Peyronie είναι μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζεται ουλώδης ιστός στο πέος, προκαλώντας κάμψη ή καμπυλότητα κατά τη διάρκεια της στύσης. Η νόσος Peyronie μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολία στη σεξουαλική επαφή. Η πάθηση δεν είναι σπάνια και επηρεάζει περίπου το 3% με 9% του ανδρικού πληθυσμού.

Επίσης, εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερους άνδρες και αυτό οφείλεται στην απώλεια της ελαστικότητας του ινώδη χιτώνα λόγω ηλικίας, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο τον τραυματισμό του πέους. Η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα πέους ή doppler και φαρμακοσηριγγογραφία. Όσο για την θεραπεία, ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης μπορεί να απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργείο.

 

Φίμωση

Η φίμωση είναι μια καλοήθης πάθηση κατά την οποία η ακροποσθία του πέους δεν μπορεί να αποσυρθεί, είτε μερικώς είτε πλήρως, από το κεφάλι του πέους. Η φίμωση γίνεται περισσότερο έκδηλη κατά τη διάρκεια της στύσης, όπου η βάλανος (κεφάλι) του πέους «φουσκώνει» και το δέρμα του πέους βρίσκεται υπό τάση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολία στην υγιεινή και μπορεί να απαιτήσει περιτομή ή άλλες θεραπείες. Η φίμωση είναι μια αρκετά συχνή πάθηση του άνδρα και συνήθως προκαλείται από συγγενείς παράγοντες, λοίμωξη και φλεγμονή, κακή υγιεινή, διαβήτη και τραύμα. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία αλλά τις περισσότερες φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

Πριαπισμός

Ο πριαπισμός αφορά την παρατεταμένη και επώδυνη στύση που εμφανίζεται χωρίς σεξουαλική διέγερση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής, ορισμένων ιατρικών καταστάσεων και τραυματισμών. Οι δύο κύριοι τύποι πριαπισμού είναι ο ισχαιμικός πριαπισμός (όταν το αίμα δεν μπορεί να φύγει από το πέος) και ο μη ισχαιμικός πριαπισμός (όταν η ροή του αίματος μέσω των αρτηριών του πέους δεν λειτουργεί σωστά). Η συγκεκριμένη κατάσταση, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα διότι αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

 

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μπορεί να προκαλέσει μικρά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος στο πέος ή σε άλλες περιοχές των γεννητικών οργάνων και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα ή χειρουργική αφαίρεση. Είναι επίσης πιθανό το σώμα σας να καταπολεμήσει τον ιό με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να λειτουργήσει η θεραπεία και τα κονδυλώματα μπορεί να επανέλθουν διότι είναι μια δια βίου πάθηση.

 

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα ή ανησυχίες που σχετίζονται με το πέος σας, καθώς πολλές παθήσεις του πέους μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή άλλες παρεμβάσεις. Ο Δρ. Χρήστος Τσαλίκης είναι εξειδικευμένος Ουρολόγος – Ανδρολόγος με μακρά εμπειρία στις ουρολογικές – ανδρολογικές παθήσεις και μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης που μπορεί να έχετε.