Νόσος Peyronie

Νόσος Peyronie & Αντιμετώπιση

Τι είναι η νόσος Peyronie;

Η νόσος Peyronie είναι μια κατάσταση που προκύπτει από τον ινώδη – ουλώδη ιστό. Αυτός ανατπύσσεται με τέτοιον τρόπο, προκαλώντας κάμψη του πέους και επώδυνες στύσεις. Αν και το ανδρικό πέος μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να έχει κυρτή κλίση, η συγκεκριμένη νόσος το επηρεάζει σε υψηλό βαθμό. Η κάμψη που προκαλείται είναι αρκετά έντονη, με αποτέλεσμα ο άνδρας να νιώθει δυσφορία και έντονο πόνο στην περιοχή κατά την διάκρεια της στύσης.

 

Συμπτώματα

Η νόσος Peyronie μπορεί να παρατηρηθεί στο πάνω ή στο κάτω μέρος του πέους, όπως και σε όλο το μήκος του. Τα συμπτώματα επίσης της νόσου μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν σταδιακά.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά συμτπώματα είναι:

 • Η δημιουργία ουλώδους ιστού. Ο ουλώδης ιστός που σχετίζεται με τη νόσο του Peyronie ονομάζεται πλάκα και διαφέρει από την πλάκα που μπορεί να συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτός μπορεί να γίνει αισθητός κάτω από το δέρμα του πέους ως πολλά επίπεδα εξογκώματα ή μια ενιαία ζώνη σκληρού ιστού.
 • Έντονη κάμψη στο πέος. Το πέος μπορεί να αποκτήσει σημαντική κλίση προς τα πάνω, προς τα κάτώ ή προς το πλάι. Η κλίση που προκαλείται είναι πολύ διαφορετική από την φυσιολογική, που μπορεί να χαρακτηρίζει τα ανδρικά μόρια.
 • Προβλήματα στην στύση. Η δημιουργία και διατήρηση επαρκούς στύσης, καθίσταται επώδυνη και αδύνατη. Πολλές φορές, η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να προηγείται των συμπτωμάτων.
 • Βράχυνση πέους. Το πέος μπορεί να φαίνεται πιο κοντό, καθώς η στύση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πλήρως.
 • Πόνος και παραμόρφωση του πέους, είτε υπάρχει στύση είτε όχι. Οι άνδρες που πάσχουν από την νόσο Peyronie είναι πιθανόν να παρατηρήσουν στένωση στο πέος τους, εσοχές, ανομοιομορφίες και σφίξιμο.

Πάνω από το 75% των ανδρών με νόσο Peyronie είναι αγχωμένοι και καταθλιπτικοί. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς ντρέπονται και επιλέγουν να υποφέρουν σιωπηλά αντί να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

 

Αίτια & εμφάνιση

Η νόσος Peyronie μπορεί να προκληθεί από:

 • Tραυματισμούς τους πέους κατά την σεξουαλική επαφή.
 • Τραυματισμούς του πέους κατά την άθληση.
 • Τραυματισμούς στον ινώδη χιτώνα των όρχεων.
 • Αδυναμία του οργανισμού να επουλώνει γρήγορα πληγές.

Αυτή η νόσος είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, επηρεάζοντας κυρίως άνδρες 40 – 70 ετών. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί σε άνδρες γύρω στα 30. Η αύξηση επίσης του φαινομένου της στυτικής δυσλειτουργίας και της διάγνωσής της, οδηγεί στον εντοπισμό ακόμη περισσότερων ασθενών που πάσχουν από νόσο Peyronie και ντρέπονταν να επισκεφθούν τον ειδικό ιατρό.

 

Αντιμετώπιση

Σε ελάχιστες περιπτώσεις η νόσος Peyronie είναι δυνατόν να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς, προκειμένου να την αντιμετωπίσουν πρέπει να υποβληθούν έγκαιρα σε θεραπεία βελτιώνοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εξετάζεται η βαρύτητα του περιστατικού και οι ανάγκες του ασθενούς. Οι διαθέσιμοι τρόποι θεραπείας της νόσου είναι:

 • Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
 • Η θεραπεία έλξης με την χρήση ειδικών μηχανημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το πέος τεντώνεται και βελτιώνεται το μήκος, η καμπυλώτητα και η μορφή του.
 • Η χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ. Χρήστος Τσαλίκης είναι εξειδικευμένος ουρολόγος – ανδρολόγος και χαρακτηρίζεται από μακρά εμπειρία στον χώρο. Με την βοήθειά του μπορείτε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα και να υποβληθείτε στην θεραπεία που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.