Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Ως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 190 τύποι του ιού των θηλωμάτων εκ των οποίων οι 120 προσβάλλουν τον άνθρωπο και οι 40 είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι.
Ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα ενώ άλλοι γονότυποι μπορεί να επιφέρουν μόλυνση η οποία θα οδηγήσει σε προκαρκινική δυσπλασία. Όλοι οι τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής (τριβής) και επομένως δεν απαιτείται πλήρης σεξουαλική επαφή για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων.

 

Ιός των κονδυλωμάτων – Επιδημιολογία

Τα κονδυλώματα αποτελούν τη συχνότερη σεξουαλική μεταδιδόμενη νόσο. Υπολογίζεται ότι το 50-70% των σεξουαλικά δραστήριων ανδρών και γυναικών θα εκτεθούν στον ιό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής. Σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, χωρίς χρήση προφυλακτικού, υπάρχει 68% πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό. Κονδυλώματα όμως θα εμφανίσει περίπου το 14% αυτών που θα μολυνθούν από τον ιό HPV διότι το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος, καταστέλλει ικανοποιητικά τον ιό και τον διατηρεί σε λανθάνουσα κατάσταση.

Ο ιός των κονδυλωμάτων δυστυχώς δεν δύναται να απομακρυνθεί από τον οργανισμό άπαξ και μολύνει τα κύτταρα. Συνεπώς, παραμένει για πάντα μέσα του υποδηλώνοντας λανθάνουσα κατάσταση.

Οι γονότυποι 6 και 11 του HPV ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων.

Οι χαμηλού κινδύνου ιοί που προκαλούν κονδυλώματα είναι οι HPV6, HPV11, 42,43,44.

Οι υψηλού κινδύνου ιοί για δυσπλασίες, καρκίνο τραχήλου μήτρας και καρκίνο πρωκτού είναι οι HPV16, HPV18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 και 68.

 

Κονδυλώματα – Ποιες οι ενδείξεις;

Ο χρόνος επώασης φτάνει τους 8 μήνες και τα τυπικά οξυτενή κονδυλώματα, εμφανίζονται ως βλάβες ανθοκραμβοειδείς (σαν κουνουπιδάκια), ή λείες, ρόδινες ή γκριζωπές. Μπορεί να έχουν βάση με σχισμή ή πεπλατυσμένη, σαφώς αφοριζόμενη και διόλου εύθρυπτη ή αιμορραγική. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και ανώδυνα και ο όποιος πόνος ή αιμορραγία εξ ’αυτών είναι αποτέλεσμα μηχανικής κάκωσης.

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός των κονδυλωμάτων;

Ο HPV μεταδίδεται με την άμεση τριβή δέρμα με δέρμα ή με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις. Από την τριβή προκύπτουν μικροτραυματισμοί και έτσι ο ιός εισχωρεί στο επιθήλιο. Γι’ αυτό η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης του ιού των κονδυλωμάτων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μόλυνση με τον ιό των κονδυλωμάτων γίνεται κατά την επαφή, ωστόσο τα κονδυλώματα του πρωκτού μπορεί να εμφανιστούν και χωρίς πρωκτική επαφή, με τη μόλυνση να οφείλεται στα δάκτυλα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ανδρολόγο για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας σας απασχολεί. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2104955015

 

Που εντοπίζονται συνηθέστερα τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα εντοπίζονται συχνότερα:

  • Στη βάλανο
  • Στο έσω πέταλο της ακροποσθίας του πέους
  • Στο σώμα του πέους
  • Στο όσχεο
  • Στο εφηβαίο
  • Στο περιπρωκτικό δέρμα
  • Στον πρωκτό.

Σπανιότερα, εντοπίζονται στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη. Εξωγεννητικές και ιδιαίτερα σπάνιες θέσεις εντοπισμού των κονδυλωμάτων αποτελούν ο βλεννογόνος του στόματος, ο φάρυγγας, επιπεφυκότες και οι μεσοδακτύλιες πτυχές των ποδιών.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται επισκοπικά. Πολύ μικρές βλάβες μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση μικροσκοπίου ή μεγεθυντικών φακών.

Οι υποκλινικές μορφές επίπεδες βλάβες διακρίνονται μόνος με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, του πεοσκοπίου μετά από επάλειψη με οξεϊκό οξύ 5%.

Με τη μέθοδο PCR-DNA, ανιχνεύουμε το FNA του ιού των κονδυλωμάτων και μπορούμε να κάνουμε ταυτοποίηση του γονοτύπου. Ωστόσο, δε μεταβάλλεται το θεραπευτικό μας πλάνο, με αποτέλεσμα η ανωτέρω εξέταση να μην εφαρμόζεται ευρέως στους άνδρες. Η διαφορική διάγνωση, περιλαμβάνει τις μαργαριτοειδείς βλατίδες του πέους, τους σπίλους, τα θηλώματα, τις μυρμηγκιές και το ακανθοκύτταρικό καρκίνωμα.