Καρκίνος πέους

Ο καρκίνος του πέους εμφανίζεται συνήθως ως μια μικρή βλάβη η οποία γρήγορα επεκτείνεται και προσβάλλει τη βάλανο και τα σηραγγώδη σώματα του πέους.

Μακροσκοπικά ο καρκίνος του πέους εμφανίζεται ως μια βλάβη θηλώδης και εξωτερική ή επίπεδη και ελκτωτική. Στο 50% των περιπτώσεων, ο καρκίνος του πέους εντοπίζεται στη βάλανο, ενώ το 20% των περιπτώσεων στην ακροποσθία.

Σε προχωρημένες καταστάσεις οι ασθενείς με καρκίνο του πέους προσέρχονται με μάζα στη βουβωνική χώρα με ή χωρίς διάταση διόγκωση και με αιμορραγία.

 

Διάγνωση – Σταδιοποίηση – Πρόγνωση

Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα του καρκίνου του πέους και απαιτείται βιοψία της βλάβης.

Ακολουθεί η σταδιοποίηση του καρκίνου του πέους με αξονική τομογραφία κοιλίας για έλεγχο μετάστασης στον πνεύμονα, το ήπαρ ή τον εγκέφαλο. Η πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του πέους εξαρτάται κυρίως από τη διήθηση ή όχι στους λεμφαδένες.

 

Θεραπεία

  • Χειρουργική

Όταν η βλάβη εντοπίζεται στην ακροποσθία και είναι πολύ μικρής συνίσταται η περιτομή.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς με καρκίνο του πέους πρέπει να υποβάλλονται σε πεεκτομή με όριο ασφάλειας τα 2εκ.

  • Ακτινοθεραπεία

Σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο του πέους, όταν το μέγεθος της βλάβης φτάσει τα 4 εκ. οι επιπλοκές της μεθόδου είναι στένωση ουρήθρας, νέκρωση βαλάνου και απώτερη ίνωση των σηραγγωδών σωμάτων.