Καρκίνος νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού, είναι σχετικά σπάνιος και αντιπροσωπεύει το 2-3% των καρκίνων. Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιπτώσεων αφορά ασθενείς της 5ης  και 6ης δεκαετίας τη ζωής. Ο καρκίνος του νεφρού είναι 2-3 φορές συχνότερος στους άνδρες απ’ ό, τι στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του νεφρού συνήθως ανευρίσκεται τυχαία από τον ετήσιο απεικονιστικό έλεγχο με υπερηχογράφημα και ως εκ τούτου ανακαλύπτεται σε πρώιμο στάδιο.

ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

  • Δυτικός τρόπος ζωής : Παχυσαρκία, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε γάλα, λίπος, ζάχαρη.
  • Κάπνισμα
  • Έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες : Κάδμιο, ακτινοβολία, παράγοντες πετρελαίου, κάδμιο, αμίαντο, βαρέα μέταλλα.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο καρκίνος του νεφρού συνήθως εκδηλώνεται με αιματουρία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από οσφυακό πόνο και παρουσία μάζας στη νεφρική χώρα. Πιο σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα από μεταστάσεις.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ  

Η διάγνωση τίθεται από :

  • Τα συμπτώματα
  • Τον απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει :

– Υπερηχογράφημα νεφρών

– Αξονική τομογραφία άνω κοιλίας με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό

–  Μαγνητικά τομογραφία σε ασθενείς με αλλεργία ή νεφρική ανεπάρκεια

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου του νεφρού κατά τη διάγνωση της νόσου και συνήθως είναι χειρουργική.

ΡΙΖΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ : Δηλαδή αφαίρεση του νεφρού του σύστοιχου επινεφριδίου και των στοιχείων που το περιβάλλουν. Η επέμβαση πραγματοποιείται ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά με ολιγοήμερη νοσηλεία και μικρή νοσηρότητα. Όταν η ιστολογική δείξει αρχικό στάδιο η πρόγνωση είναι καλή.

ΜΕΡΙΚΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ : Όταν ο καρκίνος του νεφρού έχει μέγιστη διάμετρο έως 4 εκ και εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια του νεφρού. Η μερική νεφρεκτομή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.