Εκσπερμάτιση

Εκσπερμάτιση και διαταραχές που την αφορούν: Ποιες είναι οι πιο κοινές;

Η εκσπερμάτιση είναι μια πολύπλοκη φυσιολογική διαδικασία που ρυθμίζεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, που περιλαμβάνει τον συντονισμό διαφόρων μυών, νεύρων και ψυχολογικών παραγόντων. Όταν αυτή η διαδικασία διαταράσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές εκσπερμάτισης, οι οποίες δεν είναι μόνο οδυνηρές, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση, τη σεξουαλική ικανοποίηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις ενός άνδρα. Οι διαταραχές εκσπερμάτωσης αποτελούν ένα σύνολο σεξουαλικών δυσλειτουργιών που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική και ψυχολογική ευημερία ενός άνδρα. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν το χρόνο, τον έλεγχο και την ικανοποίηση που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές συγκαταλέγονται η πρόωρη, η καθυστερημένη και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ)

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ίσως η πιο ευρέως διαδεδομένη διαταραχή όσον αφορά τη διαδικασία της εκσπερμάτωσης. Χαρακτηρίζεται από την επίμονη εκσπερμάτιση που εμφανίζεται λίγο μετά ή και πριν από τη διείσδυση, συχνά με ελάχιστη διέγερση και έλλειψη ελέγχου του χρόνου της εκσπερμάτισης. Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, άγχος και δυσαρέσκεια και για τους δύο συντρόφους. Ως προς τα αίτια που βρίσκονται πίσω από την πρόωρη εκσπερμάτιση, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος απόδοσης. Παράλληλα, μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών, ορμονικές ανισορροπίες και γενετικές προδιαθέσεις μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της συγκεκριμένης σεξουαλικής διαταραχής. Τα προβλήματα στα πλαίσια της σχέσης μπορεί να συμβάλουν επίσης στην ΠΕ. Η διάγνωση της ΠΕ περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού, φυσική εξέταση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαστηριακές εξετάσεις. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, τοπικές κρέμες και συμβουλευτική για την αντιμετώπιση ψυχολογικών παραγόντων.

Καθυστερημένη εκσπερμάτωση

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι το αντίθετο της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Αναφέρεται στην επίμονη δυσκολία ή αδυναμία επίτευξης εκσπερμάτωσης παρά την επαρκή σεξουαλική διέγερση. Η σεξουαλική αυτή διαταραχή μπορεί να είναι πηγή απογοήτευσης, αμηχανίας και αγωνίας τόσο για τους άνδρες όσο και για κάθε ερωτικό σύντροφο. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, με κυρίαρχους τους ψυχολογικούς. Πιο συγκεκριμένα, το άγχος, η κατάθλιψη και το ιστορικό σεξουαλικού τραύματος μπορούν να αναστείλουν σημαντικά την εκσπερμάτιση. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βλάβη των νεύρων, μπορούν να συμβάλουν στη καθυστερημένη εκσπερμάτωση. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των αντιψυχωσικών, μπορεί να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση ως παρενέργεια. Η διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής εκσπερμάτωσης περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ιατρικών και των ψυχολογικών παραμέτρων. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, προσαρμογές φαρμάκων εάν κριθεί απαραίτητο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρήση εξειδικευμένων σεξουαλικών βοηθημάτων ή τεχνικών.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μια λιγότερο συχνή διαταραχή της εκσπερμάτισης κατά την οποία το σπέρμα ανακατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη αντί να εξέρχεται μέσω της ουρήθρας κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα καθώς το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Στα αίτια της συγκεκριμένης διαταραχής περιλαμβάνονται ανατομικοί παράγοντες, όπως συγγενείς ανωμαλίες των βαλβίδων της της ουρήθρας που προκαλούν δυσλειτουργία του αυχένα της κύστης ή νευρογενή αίτια όπως κακώσεις σπονδυλικής στήλης, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβητική νευροπάθεια. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις όπως η προστατεκτομή αλλά και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ως επιπλοκή παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Η διάγνωση της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης συνήθως περιλαμβάνει την ανάλυση ενός δείγματος ούρων που συλλέγεται αμέσως μετά την εκσπερμάτιση για να επιβεβαιωθεί η παρουσία σπέρματος στα ούρα. Οι επιλογές θεραπείας εστιάζονται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, όπως η προσαρμογή των φαρμάκων ή η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης στον αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Επώδυνη εκσπερμάτωση

Η επώδυνη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί αυτόλογη διαταραχή, αλλά μάλλον σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης. Στα αίτια εμφάνισης του συγκεκριμένου συμπτώματος συγκαταλέγονται η καλοήθης υπερπλασία προστάτη, φλεγμονές του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης, ύπαρξη λίθων στη σπερματοδόχο κύστη ή απόφραξη εκσπερματιστικών πόρων. Η επώδυνη εκσπερμάτιση συνυπάρχει συχνά με συμπτώματα που αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία των συμπτωμάτων αυτών ουροποιητικού με α-ανταγωνιστές, οδηγεί σε επίλυση του προβλήματος της επώδυνης εκσπερμάτισης.

Τα προβλήματα εκσπερμάτωσης είναι διαδεδομένα μεταξύ των ανδρών και μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη σεξουαλική και συναισθηματική τους ευεξία. Η κατανόηση των πιο κοινών διαταραχών της εκσπερμάτωσης, συνεπώς, είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις διαταραχές, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής και τη σεξουαλική τους ικανοποίηση, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις και τη συναισθηματική τους ευεξία. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Χρήστος Τσαλίκης αντιμετωπίζει κάθε διαταραχή που αφορά την εκσπερμάτωση, με σεβασμό στις ανάγκες κάθε ασθενούς.