δυσκολία στην ούρηση

Δυσκολία στην ούρηση: Γιατί εμφανίζεται στους άνδρες;

Η δυσκολία στην ούρηση αποτελεί ένα ενοχλητικό και περίπλοκο ζήτημα για αρκετούς άνδρες. Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά εκδηλώνεται όταν εντοπίζεται δυσκολία είτε στην έναρξη της ούρησης ή στη διατήρηση της ροής των ούρων ή όταν η ούρηση σταματά πριν αδειάσει η ουροδόχος κύστη. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του ζητήματος. Μάλιστα, η δυσκολία κατά την ούρηση αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης και όχι αυτοτελή πάθηση από μόνη της, σηματοδοτώντας κάποια παθολογική κατάσταση στο ουροποιητικό σύστημα. Η ανεύρεση της υποκείμενης αιτίας που προκάλεσε το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα είναι συνεπώς απαραίτητη για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού σχεδίου.

Δυσκολία στην ούρηση: Πού οφείλεται

Πολλοί λόγοι μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκολία στην ούρηση μεταξύ των ανδρών. Σε αρκετές περιπτώσεις, το αίτιο αφορά τον προστάτη αδένα. Πιο συγκεκριμένα, η πιο κοινή αιτία δυσκολίας κατά την ούρηση είναι η καλοήθης υπερπλασία προστάτου. Αυτή πρόκειται για μια μη καρκινική πάθηση που εκδηλώνεται σε άνδρες προχωρημένης ηλικίας, καθώς ο προστάτης αδένας τείνει να διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα, η οποία μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα. Ένας διογκωμένος συνεπώς προστάτης μπορεί να πιέσει την ουρήθρα και να δυσκολέψει τη ομαλή ροή των ούρων. Επίσης, τυχόν κακοήθεις όγκοι στο ουροποιητικό σύστημα ή στον προστάτη μπορεί να εμφανιστούν με δυσκολία στην ούρηση μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκολία στην ούρηση όταν η λοίμωξη αφορά την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα). Εκτός από τις ουρολοιμώξεις, και η προστατίτιδα, η λοίμωξη ή η φλεγμονή δηλαδή του προστάτη, εμφανίζεται με το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα. Τέλος, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για κρυολογήματα ή αλλεργίες, για τη θεραπεία της ακράτειας και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην ούρηση ως παρενέργεια. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές, μετεγχειρητικές επιπλοκές, τυχόν στένωμα της ουρήθρας και προβλήματα στους μύες του πυελικού εδάφους.

Επιλογές θεραπείας για τις παθήσεις που προκαλούν δυσουρία

Η θεραπεία σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε τη δυσκολία στην ούρηση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Εάν το αίτιο είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, σε πρώτη φάση εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Εάν ωστόσο αυτή αποτύχει ή εμφανίζονται πρόσθετα συμπτώματα όπως υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή αιματουρία, επίσχεση ούρων ή σε ακραίες περιπτώσεις νεφρική ανεπάρκεια, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση εκλογής είναι η διουρηθρική προστατεκτομή είτε με μονοπολική ή με διπολική διαθερμία. Εάν ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του προστάτη, η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση ριζικής προστατεκτομής με συνοδό αφαίρεση των σπερματοδόχων κύστεων, της προστατικής ουρήθρας και των λαγονίων λεμφαδένων.

Εάν το αίτιο που προκαλεί δυσκολία στην ούρηση είναι λοιμώδους ή φλεγμονώδους αιτιολογίας (ουρολοιμώξεις, ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα), έχει ένδειξη η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής και η παρακολούθηση του ασθενούς. Τέλος, σε περιπτώσεις στένωσης της ουρήθρας, συνήθως έχει ένδειξη η χειρουργική αποκατάσταση είτε με ουρηθροπλαστική είτε με ενδοσκοπική ουρηθροτομή, με την κατάλληλη τεχνική εκ των δύο να επιλέγεται με βάση την έκταση του στενώματος και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Τέλος, εάν η δυσουρία εμφανίζεται ως παρενέργεια κάποιου φαρμάκου, μπορεί να είναι απαραίτητη η προσαρμογή της δόσης ή η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής. Όποιο κι αν είναι το αίτιο που προκαλεί δυσκολία κατά την ούρηση, ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Δρ. Χρήστος Τσαλίκης εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για την επιτυχή αποκατάστασή της.