Αιματουρία σε άντρα

Αιματουρία σε Άντρα: Αίτια & Θεραπεία

Η αιματουρία, η παρουσία αίματος στα ούρα, είναι ένα κοινό κλινικό εύρημα που μπορεί να υποδεικνύει διάφορες υποκείμενες παθήσεις. H αιματουρία σε άντρα μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές ανατομικές θέσεις εντός του ουρογεννητικού συστήματος. Μάλιστα, μπορεί να είναι σημάδι λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά, τραύμα ή πιο σοβαρές καταστάσεις όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Η ακριβής διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της συγκεκριμένης δυσάρεστης κατάστασης.

Αίτια αιματουρίας στους άνδρες: Ουρολοιμώξεις,  λίθοι στα νεφρά ή κάποιο τραύμα

Οι ουρολοιμώξεις είναι μια κοινή αιτία αιματουρίας ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται σε νεότερο άντρα. Η βακτηριακή μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και επακόλουθη αιμορραγία. Η αιματουρία που σχετίζεται με ουρολοίμωξη συχνά υποχωρεί με την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία. Παράλληλα, σχηματισμός λίθων στα νεφρά (νεφρολιθίαση) μπορεί να προκαλέσει μικρο ή μακροσκοπική αιματουρία. Όταν οι πέτρες περνούν από το ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, οδηγώντας σε αιμορραγία.

Το αμβλύ ή διεισδυτικό τραύμα στο ουρογεννητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αιματουρία. Στους άνδρες, αθλητικοί τραυματισμοί, ατυχήματα ή τραύματα που σχετίζονται με τον καθετηριασμό μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα. Η έγκαιρη αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για τον αποκλεισμό σημαντικού τραυματισμού και την παροχή κατάλληλης θεραπείας.

Αιματουρία σε άντρα και αιτίες εμφάνισης: Καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) & καρκίνος ουροδόχου κύστης ή προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτου (ΚΥΠ), μια μη καρκινική διόγκωση του αδένα του προστάτη, αποτελεί μια αρκετά συχνή σε εμφάνιση πάθηση που αφορά σχεδόν κάθε άντρα προχωρημένης ηλικία. Η αιματουρία μπορεί να εμφανιστεί λόγω συμπίεσης της ουρήθρας από τον διογκωμένο προστάτη, οδηγώντας σε στάση ούρων, μόλυνση και αιμορραγία. Ωστόσο, η αιματουρία μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου της ουροδόχου κύστεως ή καρκίνου του προστάτη. Σε άνδρες άνω των 50 ετών, η επίμονη ή υποτροπιάζουσα αιματουρία απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων απεικονιστικών μελετών και κυστεοσκόπησης, για τον αποκλεισμό τυχόν κακοήθειας.

Αιματουρία σε άντρα: Θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία της αιματουρίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν υπάρχει λοίμωξη, συνταγογραφούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να απαιτούν συντηρητική αντιμετώπιση, εξωσωματική λιθοτριψία, ουρητηροσκόπηση ή χειρουργική αφαίρεση. Η αιματουρία που σχετίζεται με το τραύμα απαιτεί έγκαιρη αξιολόγηση και μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η διαχείριση της αιματουρίας που σχετίζεται με την καλοήθη υπερπλασία προστάτη περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή χειρουργική επέμβαση σε προχωρημένες περιπτώσεις. Η πιο διαδεδομένη τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη είναι η διουρηθρική προστατεκτομή (TURP). Η θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του προστάτη προσαρμόζεται βάσει του σταδίου του καρκίνου και της κατάστασης του ασθενούς. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή συχνά το συνδυασμό ορισμένων από αυτές.

Η αιματουρία σε άντρα μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες, που κυμαίνονται από ανώδυνες καταστάσεις έως απειλητικές για την υγεία του ασθενούς κακοήθειες. Η έγκαιρη αξιολόγηση και η κατάλληλη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Μια ολοκληρωμένη διαγνωστική προσέγγιση βοηθά στον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας της αιματουρίας. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Χρήστος Τσαλίκης πραγματοποιεί ορθή διάγνωση της αιτίας που βρίσκεται πίσω από την αιματουρία σε κάθε άντρα και εφαρμόζει την ενδεδειγμένη θεραπεία ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι συννοσηρότητες και οι προτιμήσεις των ασθενών.