Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η Πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα κλινικό σύνδρομο που έχει μελετηθεί διεξοδικά από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια.

Στη γενική της μορφή απασχολεί το 43% του ανδρικού πληθυσμού και είναι το συχνότερο αίτιο σεξουαλικής διαταραχής στις νεαρές ηλικίες. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή (δια βίου) και δευτεροπαθή (επίκτητη), η οποία εμφανίζεται από κάποιο σημείο της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς.

Η ανάγκη αντικειμενικού προσδιορισμού της πρωτοπαθούς εκσπερμάτισης οδήγησε την International Society for Sexual Medicine (ISSM) να θεωρήσει την πρόωρη εκσπερμάτιση ως σεξουαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από:

  1. εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα σε λιγότερο από 1 λεπτό από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα (πρωτοπαθής) ή κλινικά σημαντική
  2. ελάττωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση κατά 3 λεπτά σε σύγκριση με το παρελθόν (επίκτητη) (Η χρονομέτρηση από τη σύντροφο).
  3. εμφάνιση του συνδρόμου σε όλες ή τις περισσότερες σεξουαλικές διεισδύσεις (>50% με οποιαδήποτε σύντροφο).
  4. αρνητικές προσωπικές συνέπειες, αγωνία, απογοήτευση, αποφυγή σεξουαλικής δραστηριότητας.

 

Αιτιολογία – Διάγνωση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια νευροβιολογική διαταραχή γενετικά προκαθορισμένη που οδηγεί σε δυσλειτουργία των κεντρικών υποδοχέων σεροτονίνης.

Η διάγνωση θα στηριχθεί στα παρακάτω:

  1. Ιστορικό: Αναζήτηση νόσων όπως διαβήτης, νευροπάθειες, τραύματα γεννητικής χώρας, ουρολοιμώξεις (κυρίως προστατίτιδας), φίμωση, υπερθυροειδισμός, στηθάγχη.
  2. Φάρμακα: Ψυχοφάρμακα
  3. Σεξουαλικό ιστορικό: Εστιάζεται κυρίως στην αναζήτηση συνυπάρχουσας στυτικής δυσλειτουργίας. Το 30% των ασθενών με πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία.

Στη συνέχεια θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η πρόωρη εκσπερμάτιση σχετίζεται με:

  • πρόωρη σεξουαλική εμπειρία
  • ατυχή πρόωρη σεξουαλική εμπειρία
  • αυστηρή θρησκευτική ανατροφή

Απαραίτητες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική λειτουργία της συντρόφου:

  • δυσπαρευνία
  • άγχος για οργασμό της συντρόφου

Τέλος θα πρέπει να διακρίνουμε αν συμβαίνει με τον αυνανισμό πρόωρη εκσπερμάτιση ή αν συμβαίνει με κάθε σύντροφο.

 

Κλινικός εργαστηριακός έλεγχος

Περιλαμβάνει έλεγχο των έξω γεννητικών οργάνων για παρουσία φίμωσης, βραχέως χαλινού, ευαισθησία στην ψηλάφηση και “θαμμένο” πέος.

Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να συμπεριλάβει ορμονικές εξετάσεις για υπερθυροειδισμό, γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, καλλιέργεια σπέρματος.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία διακρίνεται σε:

  1. Φαρμακευτική θεραπεία: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την κρέμα ξυλοκαϊνης / πριλοκκαϊνης. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
  2. Από στόματος θεραπεία: περιλαμβάνει την χορήγηση αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Το πλέον αποτελεσματικό φάρμακο της κατηγορίας είναι ο αναστολέας SSRI. Η παράταση του χρόνου εκσπερμάτισης γίνεται αντιλήπτη μετά από 3-4 μερες ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό μετά από 3-4 εβδομάδες. Σε αρκετά κράτη της Ευρώπης κυκλοφορεί η νταποξετίνη ένας νέος αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης, το μόνο φάρμακο με ένδειξη την πρόωρη εκσπερμάτιση.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.

  1. Ψυγονενείς θεραπείες
  • θεραπεία συμπεριφοράς
  • γνωσιακή προσέγγιση του ζέυγους

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.